Varning för bluff tävlingar & lotterier på Facebook

Varning för bluff tävlingar & lotterier på Facebook

Först och främst måste man vara över 18 år för att delta i lotterier över Internet eller mobil. Men för att hålla i en utlottning så finns det vissa krav, krav som knappats uppfylls av Facebook sidor så som Elektronikvinnaren eller FB-Tävlingar & Erbjudanden. En privatperson eller ett Företag får inte hålla i lotteri utan Lotteriinspektionens godkännande – för att få hålla i ett Lotteri behöver man vara en ideell förening som en sportförening. Sen finns det en hel del andra regler och bestämmelser om vilka som faktiskt får hålla i lotterier, här nedan citerar jag Lotteriinspektionen.

Vem som helst får däremot tillståndsfritt anordna lotterier i samband med offentlig tillställning (20 § lotterilagen), exempelvis tivolin, offentliga danstillställningar och idrottsevenemang. Varje insats får då högst uppgå till 1/6000 prisbasbelopp och värdet av den högsta vinsten till högst 1/60 prisbasbelopp. Om antalet insatser och vinster samt värdet av dessa är fastställda enligt en uppgjord plan ska vidare det sammanlagda värdet av vinsterna motsvara minst 35 procent och högst 50 procent av insatsernas värde.

Så vi kan konstatera utifrån detta att de lotterier du ser på Facebook är bluff tävlingar, och de som egentligen händer är att personen bakom gruppen säljer vidare dina kontaktuppgifter till företag så att telefonförsäljare kan ringa dig och försöka sälja dig sina produkter. Hur vet jag detta kan ni undra då – genom att bekanta har råkat ut för det och aktivt försöker hålla koll och varna vänner att inte gå på sådant här. Jag rekommenderar er därför att kolla in Bluffsidor på Facebook för att läsa på om alla bluffar som går runt. Här nedan citerar jag ifrån deras hemsida som jag finner är en helt underbar läsning.

Men för det första måste man gå in på den angivna länken och ge ut sina personuppgifter till EuroAds, som håller i tävlingarna, för att ha den minimala chansen att vinna. Man kan dock inte vinna det som påstås då heller eftersom det i det finstilta framgår att det handlar om kontantpriser.

Läser man även tävlingsvillkoren, som man godkänner vid deltagande, så framgår det att man kommer bli kontaktad av ett stort antal företag/annonsörer/telefonförsäljare.

Bluffsidor på Facebook

Hur är det med tävlingar då?

Med tävlingar är det lite annorlunda, och det som skiljer en tävling ifrån ett lotteri är att personen i frågan måste prestera något, och det får heller inte vara för enkelt – annars räknas detta som ett lotteri, men exempelvis en slogan eller liknande räknas som en tävling.

Visst finns det seriösa tävlingar på Facebook, men hur vet man vilka som är seriösa? Som en liten tumregel så kan du räkna bort all form av elektronik, resor eller allmänt saker som är dyrt. Om du ser en tävling ifrån ett välkänt företag, där du som tävlande måste prestera något då kan du med gott samvete vara med och tävla.

Jimmy Nelsing's Picture

About Jimmy Nelsing

I'm a computer enthusiast who loves the web and web development, I've used Wordpress for a long time on and off for different web pages for many years. I also like to develop in PHP, especially with Laravel and have also started with Java programming as side projects - testing out Bukkit and Android.

http://jejje.net/

Comments